Demokráciajáték a Parlamentben

dp

Pártunk reggeli érkezését követően, szigorú beléptetési procedúrán mentünk át. A főrendházi ülésterembe mentünk, ahol napunk nagy részét töltöttük.

A rövid ismerkedési/útmutatási folyamat után, megkezdődött a plenáris ülés, ami keretein belül egy általános vita vette kezdetét a pártok között. Ezt követték a bizottsági ülések, ahol a népjóléti bizottság ülésén vettem részt. Itt megvitatásra kerültek a törvényjavaslatok, melyeket népjóléti szempontból tekintettünk át. Rövid ebédszünetet követően a frakcióülések ideje jött el, ahol a pártok megvitathatták terveiket/stratégiákat az utolsó két ülésre, hogy a számukra legkedvezőbb végeredmény születhessen. Az utolsó előtti ülés a törvényalkotási bizottság tagjairól szólt, akik párttagjaikkal egyeztettek. Ezután szavaztunk, ahol eldőlt a törvényjavaslatok sorsa. Ennek eredménye pártunk számára igen kedvező volt, módosításainkat a nagy többség elfogadta. A program utolsó része a sajtótájékoztató volt, ami könnyed hangulatban telt.

dp

Ezt követően a korona megtekintésére került sor egy idegenvezető vezetésével. A nap vége felé közeledve, a parlamentből való eltávozás után, lehetőségünk volt szabadidőt eltölteni.

A vonaton mindenki hátradőlhetett, és megbeszélhette a nap eseményeit társaival. Első gondolataim között szerepelt, hogy hálás lehetek tanáraimnak e lehetőség megadására. A látogatás rávilágított arra, hogy a parlament munkájának megértése fontos a demokratikus társadalomban való részvételhez.

Összességében, egy értékes felvilágosító élmény volt, amely tovább mélyítette a politikai tudatosságomat.

Detári Kristóf 11.c