Erasmus+ Eszék 2022. május 28-30.

A három éves projektet záró horvátországi találkozón a németországi, szlovákiai és magyarországi partnerek vettek részt. A háromnapos találkozón azokat a tevékenységeket valósítottuk meg, amelyeket a korábbi, a horvát partner által szervezett virtuális találkozó során nem volt lehetséges megvalósítani és átélni.

eszek

A projekttevékenység keretében idegenvezető kíséretében tekintettük meg Osijek legfontosabb nevezetességeit és kulturális örökségét, amely a projekt egyik fontos eleme volt.

Az Osijeki Német Közösséggel együttműködve az Osijek Városi és Egyetemi Könyvtárban vettünk részt egy workshopon német nyelven, ahol a régió németajkú lakosságának kultúrájával, történelmével ismerkedtünk játékos feladatok megoldásával.

eszek

Projektünk további kiemelt eleme volt, hogy meglátogattuk a Geopark Papukot - az első horvát geoparkot, amely az UNESCO World Geoparks Network tagja. A látogatóközpont interaktív feladatai és látványos elemei segítettek megérteni a környezet és a fejlődés összefüggéseit és felhívták a figyelmet a fenntartható fejlődés fontosságára.

eszek

A három napos mobilitás végén látogatást tettünk az Eszéki Állatkertben. Szakszerű vezetés mellett ismerhettük meg a Föld minden tájékán honos állatok biológiai sokféleségét, a rájuk veszélyt jelentő környezeti hatásokat. Ismereteinket egy rövid workshop révén mélyíthettük el. Amellett, hogy lehetőségünk volt szembenézni a kígyóktól való félelmünkkel, rendkívül büszkék vagyunk arra is, hogy projektcsoportként örökbefogadhattunk egy Lu nevű csimpánzt egy évre. Mivel az a tervünk, hogy a következő években a projektben résztvevő minden iskola megújítsa a gondnokságot felette, ez a projekt összeköt minket így most már nemcsak partnerként, hanem "gondviselőkként" is.

eszek

Projektünknek óriási értéke továbbá a közös programok és együttlét során a valódi és őszinte barátságok születése, amelyek nem ismernek nyelvi vagy földrajzi korlátozásokat.