Hosszú hétvége Bergamoban

Az évek óta sikeresen megrendezett konferenciának, melynek idei témája az európai diákok jövője, munka- és továbbtanulási lehetőségei, a diákok feladata az volt, hogy három műfajban: filmen, újságírásban és táncban jelenítsék meg gondolataikat, véleményüket a jövőjükkel kapcsolatban. A két napos nemzetközi versenyen együtt gondolkodásra, véleménycserére hívták őket a felnőttek, így a konferencia elnöke, Gianpetro Benigni úr, a Bergamoi Egyetem rektora, Bergamo polgármestere, és az olasz oktatási minisztérium képviselője.

A konferencia egyik célja, hogy aktív részvételi és véleménynyilvánítási lehetőséget nyújtson a fiataloknak, és a felkészülés során megtanuljanak élni azzal a felelősséggel, ami európai állampolgárként rájuk hárul, tanuljanak kezdeményezőkészséget, együttműködést és szolidaritást.

Lehetőségük volt interkulturális eszmecserére, szélesíteni látókörüket, megismerni más európai országok diákjait és bepillantást nyerhettek az őket foglalkoztató témákba három percbe sűrített produkcióikból.

Az első nap lezajlott verseny után, ahol minden meghívott ország diákcsoportjai bemutatták produkcióik rövidített verzióját, a második napon párbeszédre hívták a diákokat. Az első előadó, Antonio Villafranca úr, a milánói Bocconi egyetem nemzetközi kapcsolatok és gazdaságpolitika tanára, az amerikai elnökválasztásról beszélt és ennek hatásáról Európában.

Giancarlo Borra úr, a konferencia kultúráért felelős vezetője arról beszélt, miért higgyünk az Európai Únióban. Ezen kívül felszólalt még Fabrizio Spada, a milánói Európai Bizottság igazgatója, Gianluigi Viscardi, az olasz Nemzeti Műszaki vezérigazgatója, és nem utolsósorban Rosa Thun, lengyel európai parlamenti képviselő, aki iskolánk tánccsoportjának bemutatóját beszédében külön kiemelte.

A három nap során igazi klasszikus olasz ételeket kóstolhattunk, a fogadóinkkal közösen elköltött vacsora pedig kiváltképp emlékezetes marad. Lovere varázsa a végletekig magával ragadott minket, a templom pedig, mely újdonsült ismerőseink birtokában áll, egyedi díszítéseivel és monumentális alakjával csodává vált a szemünkben. Külön öröm, hogy megtapasztalhattuk, a városka kulturális élete szinte csak a holdfény megjelenésével kezdődik, a kávézók és éttermek valósággal élnek, minden korosztály jelen van, és mindenki él a szórakozás lehetőségeivel.

Köszönjük a remek tapasztalatszerzési lehetőségeket, és a felemelő utat Észak-Olaszországban! Ha a szerencse mellénk áll, alkalmunk lesz produkcióinkat Rómában is bemutatni 2017. tavaszán!