"Cibo - cultura e identita" és egy fantasztikus lehetőség

kometa

Képes beszámoló letöltése (.pptx)

Filmünk témája kötött volt: a nemzeti kultúra és identitás bemutatása ételeinken keresztül. A munka több hónapig tartott, amit közösen végeztünk, de filmünk fő operatőre, rendezője és vágója Babai Alex volt. "Somewhere in Europe" című kisfilmünk végül meghívást kapott Milánóba, ahol a fesztivál döntőjét rendezték 2015. október 9. és 11. között.

Október 8-án indultunk Kaposvárról, utunk Szlovénián keresztül vezetett borongós időben, óriási hegyek között, majd estére megérkeztünk szállásunkra, Lovere-be. A "kis" falu vitorláskikötőjével, éttermeivel, boltjaival lenyűgözött bennünket. Szobáink ablakából festői kilátás tárult elénk, a lago di Iseo, a tó felszínén visszatükröződő fények, a körülötte magasodó hegyek. Még aznap este barátságot kötöttünk a Kométa tulajdonosával, Luigino Ruffini úrral, aki meghívott bennünk egy igazi olasz pizzára és fagylaltra. Közvetlensége, olasz-magyar-angol kevertnyelvűsége, a vidám hangulat feledhetetlen emlék számunkra. Másnap Milánóban, a Palazzo Pirelliben került sor a versenyfilmek levetítésére, a 16 olasz film mellett lengyel, magyar, albán és belga diákok is bemutatták alkotásaikat. A következő napot a Milánóban megrendezett világkiállításon töltöttük, ahol a legkülönbözőbb nemzetek, kultúrák ízeken, ételeken keresztül mutatkoztak be. A hömpölygő embertömeg valósággal sodort bennünket a magyar, chilei, koreai stb. pavilonok felé. Az Expon hirdették ki a filmfesztivál eredményét is. Az első díjat egy lengyel iskola érdemelte ki. Eredményüknek mi is nagyon örültünk, hisz a rövid idő alatt, amit együtt tölthettünk, olasz házigazdáinkkal együtt ők is barátainkká váltak. Reméljük, hogy ezek a kapcsolatok sokáig megmaradnak, és akár testvériskolai szintűvé is válhatnak. A napot Milánó belvárosában zártuk, a dóm csodás fényeivel és az előtte elterülő tér hangulatával. A negyedik nap reggelén Bergamoban részt vettünk a többi nemzet csapataival együtt az Europa-ablak megnyitóján, az azt követő felvonuláson, végül egy konferencián, melynek témája „A fiatal európai polgár” volt. Délután Almennoba látogattunk, majd este a búcsúvacsorára ismét Luigino Ruffini úr jóvoltából került sor Bossicoban, egy családias hangulatú, hegytetőre épült falucska éttermében.

Október 12-én fájó szívvel hagytuk el Lovere-t, Olaszországot. Egy életre szóló élményt szereztünk ez alatt az öt nap alatt, amiért hálásak vagyunk iskolánknak és az utazásunkat támogató Kométának.

Köszönjük!

Birkás Beatrix, Csonka Nikolett, Illés Dorina 11.a