Kettős kaposvári siker a diákolimpia-válogatón

Sokféleképpen el lehet tölteni a március 15-ei hosszú hétvégét. Van, aki műsorokban szerepelve segít megidézni a múltat, akad, aki otthon pihenéssel, tanulással múlatja az időt, vagy épp kihasználja a napsütést az év első kerti munkáira. De akadnak olyan megszállottak is, akik fittyet hányva a jó időre, képesek az egész szünetet egy laborban tölteni.

A diákolimpiák olyan nemzetközi versenyek, amik a természettudományos tárgyak iránt érdeklődő középiskolás tanulók világméretű erőpróbái. Biológiából 1990-ben rendezték az első ilyen versenyt, aminek népszerűsége egyre nőtt, és 2010-ben hazánk is csatlakozott a részt vevő országok sorához, azóta mindkét évben nagyon szép eredményt elérve. A versenyeket azonban minden országban igen komoly otthoni válogatók előzik meg. Egy ilyen négy napos megmérettetésen vettem én részt a szünetben.

A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban megrendezett gyakorlati versenybe az ősszel tartott felkészítő előadássorozat teszteredményei alapján a legjobb tizenkét versenyző került. A feladatok rendkívüli sokszínűséget mutattak: a metszetkészítéstől a titráláson és a gélelektroforézisen át a boncolásig minden szerepelt a megoldandó problémák palettáján. A legmókásabbnak talán az a feladat tűnt, amikor csíranövények gyökérhosszát kellett milliméterpapírral lemérni, ez ugyanis nem kis türelmet és kézügyességet igényelt. A kész adatsorokkal azonban korántsem lehettünk elégedettek, a másfél-két órás gyakorlatokon a mérést mindig a matematikai elemzés követte, a gyökerek esetében például statisztikai módszerekkel meg kellett állapítani, vajon melyik mutáció eredményezi a csírák rendellenes fejlődését.

A feladatsorokban mindig találtunk tényanyagra épülő kérdéseket, de ezen kívül pénteken két elméleti fordulót is meg kellett írnunk, az egyiket két, a másikat két és fél óra alatt, ami alaposan kimerítette a társaságot. Péntek délután az addigi fordulók eredményei alapján a legjobb hat versenyző maradt, majd szombatig még két gyakorlat eredménye alapján dőlt el a végső sorrend.

Én végül a negyedik helyen végeztem, aminek nagyon örülök, hiszen így bekerültem az IBO (Nemzetközi Biológia Diákolimpia) magyar keretcsapatába, ami azt jelenti, hogy júliusban lehetőségem nyílik elutazni Szingapúrba, és ott hazánkat képviselni ezen a rangos, világméretű versenyen. A csapattáraim Fésűs Viktória (Táncsics), Országh Noémi (Radnóti, Szeged) és Hézső Tamás (Radnóti, Szeged) lesznek. Igaz, hogy ez jócskán elveszi a nyári szünetemet, mégsem bánom, hiszen ilyen lehetőség ritkán adódik egy ember életében.

Szili Petra (12. a)